Ik ben Ahmed – Ik ben Selvedin – Geen Charlie

dinoIk zal er eerlijk over zijn: Ik ben geen Charlie. Niet omdat Charlie en ik weinig met elkaar gemeen hebben, maar omdat Charlie ineens het symbool van verlichte vrijheid is geworden die tegenover de humorloze en gewelddadige islam staat.

Door: Dino Suhonic

Ik ben geen Charlie omdat ik niet dapper genoeg ben om zonder zelfcensuur kritiek te uiten. Ik ben geen Charlie omdat ik de cartoons van Charlie Hebdo soms smakeloos, homofoob en racistisch vond. En ik ben bang dat lezers gaan denken dat ik de aanslagen rechtvaardig en een extremist ben die achter de sociopaten en hun wandaden staat.

Ik ben geen Charlie, niet omdat ik als moslim geen gevoel voor humor of satire heb, zoals Jan Jaap van der Wal in ‘De Wereld Draait Door’ beweerde. Waarschijnlijk kent hij Bassam Youssef niet en alle anderen islamitische Jon Stewarts die in Turkije, Iran en Egypte hun leven riskeren en in de gevangenis belanden. Niet vanwege ‘de islam’, maar omdat de dictators kritiek niet toestaan.

Ik ben geen Charlie omdat ik niet door rechts-extremisten misbruikt wil worden. Marine le Pen werd door Charlie Hebdo vaak bespot en daarom noemden haar fans het magazine ‘communistisch afval’. Nooit eerder werd een boycot of een aanval op Charlie Hebdo door Marine le Pen bestreden. Le Pen vergeleek de aanwezigheid van Franse moslims met de aanwezigheid van Duitsers in 1940. Ook zei ze dat de doodstraf weer ingevoerd zou moeten worden. Maar zoals een Libanese blogger op Twitter meldde: “Dit is de dag waarop Le Pen president werd”. Ondertussen hebben ‘vrijheidsbehoeders’ al enkele moskeeën in Frankrijk in brand gestoken. Hun motto is: “Iedereen die tegen onze vrijheid is, moet dood”. Wel zo democratisch.

Nee, ik ben geen Charlie die door zogenaamde humanisten en radicale atheïsten gebruikt wordt om religieuze mensen te bestempelen als tikkende bommen in onze vrije beschaving. Een unieke kans voor Hansen en Ebru’s om te zeggen dat Allah en Zijn profeet niet bestaan. Op een spandoek tijdens de demonstratie in Amsterdam stond: ‘Religies = Ficties’. Alsof dit een ideologische strijd van religie versus verlichting en democratie is.

“JeSuisAhmed&Selvedin
Ik ben wel Ahmed Merabet, de moslim politieagent die voor de poorten van Charlie’s redactie werd doodgeschoten. Ik ben Ahmed die moedig het gebouw, dat een van de symbolen van persvrijheid is, met zijn leven beschermde. Een moslim die een magazine beschermde dat zijn geloof bespotte. Ik ben Achmed die uiteindelijk net niet genoeg is om te bewijzen dat niet alle moslims sociopaten zijn.

Ik ben ook Selvedin Beganovic, de Bosnische imam die twee dagen voor het drama in Parijs met een mes in zijn borst is gestoken door een ISIS-sympathisant. Deze imam preekte tegen het vertrek van Bosnische jongeren naar Syrië en Irak. Volgens getuigen zou zijn moordenaar vergelijkbare kreten hebben geroepen als de moordenaars in Parijs. Ik ben Selvedin die met zijn islam de vrijheid beschermde. En net als Charlie doorging met zijn kritiek op de gewelddadige extremisten, ondanks alle bedreigingen en aanvallen op zijn moskee.

Ik ben Ahmed en Selvedin die weinig hashtags zullen krijgen. Ik ben Ahmed en Selvedin die net niet genoeg zijn om er bij te horen, continu beschuldigd worden van verraad van de islam en gezien worden als potentiële vijanden van de Westerse democratie.

En uiteindelijk ben ik Dino. Iemand die als Bosnische moslim goed weet wat diepgewortelde haat en populisme met mensen kan doen. Iemand die goed weet dat er maar een paar gekken nodig zijn om bange mensen de ergste dingen te laten doen. Iemand die weet dat slachtoffers van zinloos geweld een nieuwe spiraal van haat kunnen creëren. En hoeveel kracht het mij kostte om me niet over te geven aan die haat. Dat was mijn jihad, dat is mijn islam.

Dino Suhonic is lid van de redactie van Nieuwemoskee

Geplaatst in: Opinie

RSSReacties (4)

Geef een reactie | Trackback URL

 1. Frank van den Ham zegt:

  Best Dino, Goed stuk en toch, ik zou graag ook Franck zijn, die andere agent. Ook hij was daar om te beveiligen. Hoewel ik het punt zie van een moslim die een blad verdedigt dat kritiek heeft op islam, beiden stonden op de bres voor de overtuiging van een ander. Onderscheid maken op basis van hun overtuigingen (die van Franck kennen we overigens niet) is “wij en zij” denken terwijl ze voor onze, jouw en mijn, wereld hun werk deden. Vr.groet, Frank

 2. Anne zegt:

  enorm goed Artikel Dino, mashaAllah. heb m gedeeld en hij is gelijk enorm veel doorgedeeld en geliked. denk zeker een spijker op zn kop dus..

 3. Gerrit Schuurman zegt:

  Heel goed stuk !
  De positie,
  die jij inneemt,
  temidden van het woordengeweld vd afgelopen week,
  verschaft een verfrissende en verhelderende inkijk.
  Dank,
  G.Schuurman.

 4. Maurice Bekkerman zegt:

  Mooi stukje dat inderdaad weer aardig aantoont dat religie blijkbaar het leidende criterium is om je solidair met iemand te voelen. En niet het feit dat het een mens is.

  En dat Charlie nu door rechts-extremisten of radicale atheïsten wordt misbruikt is natuurlijk volslagen onzin.

Geef een reactie

Spelregels:
Voordat reacties worden geplaatst, worden ze getoetst aan de volgende criteria:
 1. Wees kritisch: Reageer inhoudelijk en niet op de persoon en onderbouw je reactie zoveel mogelijk met argumenten. Verwijs waar mogelijk naar concrete feiten en/of voorbeelden.
 2. Wees verfrissend: Geef vooral originele, frisse reacties die een nieuwe of andere kijk op het onderwerp geven. Wees kort (maximaal 400 woorden), krachtig en blijf bij het onderwerp (ontopic).
 3. Wees genuanceerd: Generaliseer niet waar dat niet past. Vermijd zwart-wit voorstellingen en wij-zij denken. Discriminerende, beledigende en (be)dreigende uitingen zijn niet toegestaan.

Current month ye@r day *

 • Advertentie