Recensie van ‘Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story’

enemyHoe raakt een vooraanstaande Indiase vrouw betrokken bij het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dit is in het kort het thema van de film Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story.

Door: Jennifer van Werkhoven

Noor is de dochter van de vooraanstaande Indiase soefi Hazrat Inayat Khan en de Amerikaanse Ora Ray Baker. Vlak na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verhuisde het gezin van Rusland naar Londen en daarna naar Surenes, vlak bij Parijs. Daar leerde ze verschillende muziekinstrumenten spelen, zoals de citer en de harp, en schreef ze gedichten en kinderverhalen.  Haar vader hield zomerscholen, waarin westerlingen leerden over soefisme.

Vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vertrok de familie uit Frankrijk. Noor sloot zich als telegrafiste aan bij het verzet. Dat ging niet zonder slag of stoot, men vond haar ongeschikt vanwege haar dromerige karakter en haar onwil om te liegen. Haar baas loste dat op door uit te leggen dat ze loog als ze een gecodeerde boodschap verkeerd vertaalde en dat haar controle- en blufcode een bericht van achttien woorden moest zijn.  Daarna vertrekt Noor weer naar Frankrijk om het radionetwerk aldaar te versterken, een baan waarin de meeste mensen binnen zes weken opgepakt worden, de intelligente Noor houdt het drie maanden vol.

De film snijdt een aantal belangrijke thema’s aan zoals racisme, trouw blijven aan je principes en universeel soefisme. Alhoewel de familie van Noors moeder zich bezig hield met yoga en meditatie, was een huwelijk met een Indiër nog een stap te ver. De aanvankelijke weigering van Noor bij de Britse geheime dienst kan te maken hebben met haar Indiase achtergrond. Verder wordt in de film gesuggereerd dat Noor verraden is door iemand die jaloers was op haar exotische uiterlijk en populariteit. Laten we hopen dat het niet zo is.

Enemy of the Reich is een documentairefilm, dus filmbeelden worden afgewisseld met interviews, foto’s en schilderijen die Noors vriendin maakte in de korte periode dat het gezin Inayat Khan in Nederland woonde. Actrice Grace Srinivasan zet een geloofwaardige Noor neer. De decors zijn bijzonder mooi aangekleed en de getoonde foto’s, schilderijen en interviews voegen zeker wat toe. Verwacht alleen geen grote spanningsopbouw of veel actiescenes.


Jennifer van Werkhoven is lid van de redactie van Nieuwemoskee

Geplaatst in: Opinie

RSSReacties (1)

Geef een reactie | Trackback URL

  1. ‘Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story’ ging 8 oktober 2015 in première op de 2e dag van het Indian Film Festival The Hague in Filmhuis Den Haag. Zondag 11 oktober was er in het Filmhuis een panelgesprek over Noor en deze filmdocumentaire, gevolgd door een vertoning. Ook in Amstelveen was de filmdocu die dag te zien. Dinsdag 13 oktober was de laatste vertoning in het Filmhuis te Den Haag. Deze vertoningen en het panelgesprek maken deel uit van het Nederlandse project ‘De vrijheid van Noor Inayat Khan’, hetgeen een Nederlandse vertaling van de biografie ‘Spy Princess: The Noor Inayat Khan Story’ omvat; educatief lesmateriaal voor basisscholen en voortgezet onderwijs; een tentoonstelling en een korte Nederlandse tv documentaire. Wie geïnteresseerd is kan het project volgen via de website of op Facebook: http://www.facebook.com/devrijheidvannoorinayatkhan

Geef een reactie

Spelregels:
Voordat reacties worden geplaatst, worden ze getoetst aan de volgende criteria:
  1. Wees kritisch: Reageer inhoudelijk en niet op de persoon en onderbouw je reactie zoveel mogelijk met argumenten. Verwijs waar mogelijk naar concrete feiten en/of voorbeelden.
  2. Wees verfrissend: Geef vooral originele, frisse reacties die een nieuwe of andere kijk op het onderwerp geven. Wees kort (maximaal 400 woorden), krachtig en blijf bij het onderwerp (ontopic).
  3. Wees genuanceerd: Generaliseer niet waar dat niet past. Vermijd zwart-wit voorstellingen en wij-zij denken. Discriminerende, beledigende en (be)dreigende uitingen zijn niet toegestaan.

Current month ye@r day *

  • Advertentie